szkoła

A A A

Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe, które odbyły się 17 września  2017 r., miały miejsce na Łowiskach wędkarskich Podolsze k/Zatora, dostarczyły mnóstwo atrakcji.

Podczas tegorocznej imprezy toczyły się Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w Grillowaniu Karpia. Odbywały się one przy wsparciu i pomocy merytorycznej Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Agencji Rynku Rolnego, która też ufundowała nagrody dla uczestników.
W zmaganiach uczestniczyło 6 dwuosobowych zespołów, ocenianych przez: Jury techniczne, które oceniało przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, czystość pracy, profesjonalizm pracy oraz wygląd stanowiska pracy oraz Jury degustacyjne, które oceniało wygląd i aranżację potrawy, dobór składników a także smak przygotowanej potrawy. Uczniowie mieli 120 minutach  na wykonanie 5 porcji potraw i 25 porcji degustacyjnych dla odwiedzających.
ZSEG reprezentowali uczniowie 3zk Marcin Słowik i Kacper Szot
. W strugach deszczu oczekiwaliśmy na ogłoszenie wyników. Warto było ponieść  trudy dojazdu oraz niedogodności pogodowe, gdyż Marcin i Kacper startując po raz pierwszy w konkursie po za szkołą zdobyli II miejsce. Uczestnicy wykazali się wysokim kunsztem kucharskim i determinacją.
Wszelkiego rodzaju konkursu są jednym z etapów nauki, a sukces mobilizuje do dalszej wytężonej pracy. Zachęcam uczniów do solidnej pracy i brania udziału w konkursach.  

Elżbieta Teper
nauczyciel przedmiotów gastronomicznych