A A A

Okres nauki: 4 lata
Podbudowa: gimnazjum
Zawód: technik hotelarstwa

    

Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika hotelarstwa należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego w różnych rodzajach i kategoriach bazy hotelowej na stanowiskach w recepcji, służbie pięter, gastronomii - organizowanie usług gastronomicznych oraz prawidłowe obsługiwanie konsumenta, w tym serwowanie śniadań. Do pozostałych zadań należą: organizowanie i obsługiwanie kongresów, targów, zjazdów i innych imprez, organizowanie podstawowych usług turystycznych i rekreacyjnych na życzenie gości. Ponadto: zbieranie danych, gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich na potrzeby zadań prowadzonych przez organy administracji samorządowej oraz branżowych organizacji i stowarzyszeń.

Typowymi miejscami pracy technika hotelarstwa będą obiekty bazy noclegowej, tj. hotele, motele, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, gościńce, schroniska, kwatery prywatne itp. Absolwent tego kierunku może być również zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w organizacjach i stowarzyszeniach branżowych. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.

Realizowane kształcenie zawodowe:

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym - ogółem 735 godzin:

  • organizacja pracy w hotelarstwie,
  • marketing w hotelarstwie,
  • usługi żywieniowe w hotelarstwie,
  • podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego,
  • język angielski w hotelarstwie.

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym - ogółem 760 godzin:

  • pracownia hotelarska,
  • obsługa konsumenta,
  • pracownia informatyczna w hotelarstwie.

Praktyki zawodowe: ogółem 320 godz., w tym w klasie drugiej - 160 godz., w klasie trzeciej - 160 godz.

 

W czteroletnim cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytułu technika hotelarstwa po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:

K1-T.11 PLANOWANIE I REALIZACJA USŁUG W RECEPCJI - egzamin potwierdzający kwalifikację po zakończeniu pierwszego semestru klasy trzeciej;

K2-T.12 OBSŁUGA GOŚCI W OBIEKCIE ŚWIADCZĄCYM USŁUGI HOTELARSKIE - egzamin potwierdzający kwalifikację po zakończeniu pierwszego semestru klasy czwartej.

Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.

 

Szkoła posiada największe doświadczenie w regionie dotyczące kształcenia zawodowego.