A A A

Okres nauki: 4 lata
Podbudowa: gimnazjum
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Zawód technika żywienia i usług gastronomicznych stwarza szanse zatrudnienia w dynamicznie rozwijającej się branży gastronomicznej. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do organizacji i prowadzenia produkcji w zakładach gastronomicznych. Potrafi sporządzić plan produkcji, kalkulację oraz produkcję wszystkich potraw i posiłków. Dokonuje organoleptycznej oceny jakości produktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi. Pobiera próbki potraw i napojów do badań laboratoryjnych. Nadzoruje przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz bhp w placówkach gastronomicznych. Organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz prace w dziale produkcyjnym, takie jak: odbiór jakościowy surowców i towarów, magazynowanie, obróbka wstępna, obróbka termiczna, wykończenie, dekorowanie i ekspozycja potraw. Rozlicza produkcję zakładu gastronomicznego. Obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne (urządzenia chłodnicze, grzewcze, mechaniczne i służące do obsługi konsumenta).

Po ukończeniu kształcenia absolwent danego typu szkoły kształcącej w zawodzie technik usług gastronomicznych może być zatrudniony w zakładach i placówkach prowadzących działalność gastronomiczną (hotele, restauracje, bary), a także na stanowiskach administracyjnych. Może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.

Realizowane kształcenie zawodowe:

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym - ogółem 750 godzin:

  • podstawy technologii gastronomicznej,
  • zasady żywienia,
  • technika i bezpieczeństwo w gastronomii,
  • planowanie i organizacja usług gastronomicznych,
  • działalność gospodarcza w gastronomii,
  • język angielski w branży gastronomicznej.

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym - ogółem 750 godzin:

  • technologia gastronomiczna,
  • pracownia gastronomiczna,
  • pracownia żywienia i usług gastronomicznych.

Praktyki zawodowe: ogółem 160 godzin w klasie trzeciej.

W czteroletnim cyklu kształcenia uczeń może uzyskanie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:

K.1–T.6. SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW – egzamin potwierdzający kwalifikację pod koniec klasy trzeciej;

K.2-T.15. ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – egzamin potwierdzający kwalifikację pod koniec pierwszego semestru klasy czwartej.

Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.

Szkoła posiada największe w regionie doświadczenie  dotyczące kształcenia zawodowego.