Okres nauki: 3 lata
Podbudowa: gimnazjum
Zawód: kucharz
Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata oraz dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. Niejednokrotnie do niego należy również udekorowanie stołu. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP. W gestii kucharza znajduje się również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze. Poza obowiązkowym wyczuciem smaku od kucharza oczekuje się bogatej wyobraźni i pomysłowości, a odnosi się to zarówno do umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw, ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Wizualna strona potrawy niejednokrotnie ma ogromny wpływ na jej ocenę, a coraz częściej wymaga się od kucharzy tego, że serwowane dania będą wyglądać jak dzieła sztuki.
Miejscem pracy dla kucharza mogą być restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków. Można także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.
Realizowane kształcenie zawodowe:
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym - ogółem 640 godzin:
- zasady żywienia,
- towaroznawstwo żywności,
- technika i bezpieczeństwo w gastronomii,
- podstawy działalności w gastronomii,
- język rosyjski w branży gastronomicznej.
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym - ogółem 960 godzin:
- zajęcia praktyczne,
- technologia gastronomiczna.
W trakcie kształcenia uczeń zdaje egzamin kwalifikacyjny:
K1-T.6. SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW– egzamin potwierdzający kwalifikację po zakończeniu drugiego semestru klasy trzeciej.
Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego.
Szkoła posiada największe w regionie doświadczenie dotyczące kształcenia w zawodzie kucharz.