A A A

Okres nauki: 4 lata
Podbudowa: gimnazjum
Zawód: kucharz
Otwieramy: 2 pddziały po 30 uczniów

    Absolwent może uzyskać tytuł kucharza po złożeniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
   Kształcenie w zawodzie kucharz daje kwalifikacje do pracy na stanowiskach kucharza, kierownika produkcji w obiektach gastronomicznych, tj. restauracjach, kawiarniach, barach, bufetach, stołówkach, domach wypoczynkowych, sanatoriach, szpitalach, itp. Kucharz może być również zatrudniony w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem produktów i półproduktów spożywczych, może także prowadzić własną działalność gospodarczą. Uzupełnieniem dyplomu kucharza jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych oraz zawód pokrewny wg ustaleń UE - organizator usług cateringowych.


    W grupie przedmiotów obowiązkowych wyodrębnić można dwa bloki:


1.   przedmioty ogólnokształcące: język polski, język obcy -język angielski, język niemiecki, historia, wiedza o społeczeństwie, wiedza o kulturze, matematyka, fizyka i astronomia, chemia,    geografia,    biologia,    podstawy    przedsiębiorczości,    wychowanie    fizyczne, przysposobienie obronne, technologia informacyjna,
2.   przedmioty   zawodowe:   podstawy   żywienia   człowieka,   technologia   gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie zakładów gastronomicznych, bezpieczeństwo i higiena pracy,   organizacja   i   ekonomika      gastronomii,  język   obcy   zawodowy,   pracownia gastronomiczna ( razem 18 godz. tygodniowo w okresie nauczania )
Praktyki zawodowe: 4 tygodnie w zakładach gastronomicznych.