W ZSEG w dniach 15-17 stycznia 2023 r. odbyły się warsztaty kulinarne. Młodzież klas gastronomicznych uczestniczyła w zajęciach prowadzonych przez Mohameda Nasef, który jest ambasadorem Culinary Innovation Centre For Training & Development w Niemczech. Szkolenie obejmowało zagadnienia związane ze Zrównoważonym Rozwojem i bezpieczeństwem żywności pod patronatem i nadzorem WACS. W przeprowadzenie szkolenia włączyli się kucharze P. Wojciech Wołosowski i Zbigniew Kurleto.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat zrównoważonego rozwoju który jest zatwierdzony przez Francuskie Stowarzyszenie Kulinarne Wosk ze wsparciem Centrum Rozwoju Sztuki Kulinarnej Arabskiej Republiki Egiptu.
Młodzież uczestniczyła w bezpłatnym kursie pozwalającym poznać tajniki sporządzania potraw kuchni arabskiej, orientalnych potraw, zwyczajów i tradycji krajów śródziemnomorskich.
https://www.tarnowska.tv/artykul/15157,mlodziez-z-tarnowa-szkolona-z-tajnikow-kuchni-arabskiej?fbclid=IwAR1bk9FKy_9f3y8xYYwh-L0VonuyRF0GYpAzjkAjLlU4C2jghLbYJVB91mQ
Elżbieta Teper