W dniach 10 - 12 marca 2017 r. uczniowie i nauczyciele naszej szkoły mieli przyjemność uczestniczyć w szkoleniu kelnerskim prowadzonym przez Pana Grzegorza Górnika – Mistrza Kelnerskiego, założyciela Akademii Kelnerskiej.
Zajęcia składały się z wykładów i ćwiczeń praktycznych, a obejmowały szeroki zakres wiedzy i umiejętności kelnerskich. Omawiane zagadnienia obejmowały wiedzę dotyczącą cech osobowych i umiejętności kelnera. Kolejnym etapem szkolenia było zapoznanie się z podstawowym słownikiem kelnerskim. Wykładowca mocno podkreślał czego absolutnie nie wolno w obsłudze kelnerskiej. Uczestnicy szkolenia zapoznali się z zasadami serwisu śniadań w hotelach. Kolejny etap szkolenia to charakterystyka i zastosowania bielizny i zastawy stołowej, poznanie rodzajów szkła restauracyjnego i barowego, ćwiczyli technikę przenoszenia naczyń i metody obsługi gości oraz poznali elementy barmaństwa. Na zakończenie szkolenia trener pokazał jak otwierać szampana biała bronią czyli szablą. Jeden z uczestników szkolenia pod okiem P. Grzegorza Górnika odważył się w taki sposób otworzyć szampana udało się. Dziękujemy Panu Grzegorzowi Górnikowi za bardzo wartościowe i świetnie przygotowane szkolenie. Mamy nadzieję, że to wydarzenie zaowocuje kolejnymi spotkaniami szkoleniowymi, a uczniowie odnajdą pasję w sztuce kelnerskiej.
ZOBACZ ZDJĘCIA