A A A

Kandydaci zakwalifikowani do Technikum nr 3 oraz Branżowej Szkoły I stopnia nr 3 proszeni są o dostarczenie następujących dokumentów:
1. Oryginał świadectwa ukończenia szkoły podstawowej - do 25 lipca 2022 r.
2. Zaświadczenie o testach – oryginał – do 25 lipca 2022 r.
3. Zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o przydatności do nauki wybranego zawodu – do 31 sierpnia 2022 r.
4. Dwa zdjęcia do legitymacji (podpisane imieniem i nazwiskiem) do 25 lipca 2022 r.
5. Kwestionariusz osobowy – wydany przez ZSEG - do 25 lipca 2022 r.
6. Kartę informacyjną (jeśli szkoła podstawowa wydała)
7. Karta zdrowia ucznia (jeśli wydała pielęgniarka w SP)
8. Inne załączniki: np. opinia Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej, orzeczenie o niepełnosprawności, orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego - do 25 lipca 2022 r.
9. Orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych – dotyczy zawodów:
Technik żywienia i usług gastronomicznych
• Cukiernik
• Kucharz

W czerwcu 2022r. już po raz trzeci nasza szkoła została wyróżniona certyfikatem Szkoła-Ambasador Parlamentu Europejskiego.
Warto podkreślić, że nasza szkoła uczestniczy w ogólnopolskim programie Szkoła-Ambasador Parlamentu Europejskiego (EPAS) prowadzonym przez Biuro Parlamentu Europejskiego w Warszawie od października 2019 r. i kolejny raz jest jedyną szkołą wyróżnioną tytułem Szkoły Ambasador PE w Tarnowie.

Świadectwa dojrzałości będą wydawane 5 lipca 2022 r. od godz. 8:00 w sekretariacie młodzieżowym.

Katarzyna Kozioł z klasy 3 TE zakwalifikowała się do finału Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Podatkach organizowanego przez Krajową Izbę Doradców Podatkowych pod patronatem Ministerstwa Finansów. Finał Konkursu odbędzie się 7 września w Katowicach.
Gratulujemy wiedzy i życzymy sukcesów w Finale. 

1. Poprawkowy egzamin MATURALNY odbędzie się w dniu 24 sierpnia 2021 r. (wtorek) o godz. 9:00. Szczegółowy harmonogram dostępny będzie w sekretariacie szkoły.

2. Egzaminy poprawkowe klas promocyjnych odbędą się w dniach 26-27 sierpnia (czwartek- piątek) od godziny 8.00. Egzamin składa się z części pisemnej i ustnej.
Osoby zainteresowane proszone są o kontakt z wychowawcą klasy lub sekretariatem szkoły celem uzyskania szczegółowych informacji.

Prosimy absolwentów szkół podstawowych o dostarczenie wyników egzaminów do dnia 4 sierpnia (wtorek) do godz. 15.00.
Zgodnie z zaleceniami Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, skan zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty może być przesłany przez dyrektora szkoły podstawowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej (np. poczty e-mail).

Publikacja list zakwalifikowanych do przyjęcia nastąpi 12.08.2020 r.

Dostarczanie oryginałów dokumentów: świadectwo i zaświadczenie o wynikach egzaminu ósmoklasisty do 18.08.2020 r.  godz. 15.00

Listy przyjętych zostaną opublikowane 19 sierpnia 2020 r.

W roku   2019   w dniach  8-19.07 nauczycielki Pionu Gastronomicznego ZSEG Elżbieta Gdowska oraz Elżbieta Teper brały udział w  projekcie 2017-1-PL01 KA102-037206 DEULA  Hildesheim.
Nauczyciele mieli możliwość:
-      poznać nowe możliwości kształtowania postaw uczniów przygotowujących się do wykonywania zawodu z uwzględnieniem poszanowania zasobów energii i możliwości zastosowania rozwiązań z zakresu agrotroniki
-      zmodyfikować postawy i przekonania w zakresie ograniczania zużycia energii i zastosowania systemów agrotronicznych w procesie produkcji rolniczej i ogrodniczej
-      określić możliwości zastosowania innowacyjnych rozwiązań z zakresu agrotroniki i modyfikowania procesów produkcji rolniczej
-      określić możliwości zastosowania agrotroniki w innowacyjnych rozwiązaniach  na każdym etapie produkcji żywności  i dla nas ten punkt był najważniejszy
-      scharakteryzować innowacyjne technologie stosowane w przetwórstwie rolno – spożywczym, z wykorzystaniem agrotroniki
-      przeanalizować nowe metody i techniki prowadzenia zajęć dydaktycznych.
-      dla nas te trzy ostanie zagadnienia ze względu na nauczane przedmioty były najważniejsze
Obok głównych założeń projektu  należy zwrócić uwagę na może nie tak zaakcentowane zagadnienia  ale również ważne dla nas nauczycieli  to wymiana doświadczeń , poglądów. Każda szkoła w której pracują nauczycieli  ma różne drogi  dojścia do  tego samego celu. To tak jak  6+3 =9 i 4+5 =9. Warto poznać takie meandry pozwala to bardzo często rozwiązać problemy
W przyszłości ZSEG podejmie wyzwanie opracowania  podobny projekt dla naszych  uczniów  Doświadczenia zdobyte podczas stażów zawodowych pozwalają nauczycielom i młodzieży zdobyć nowe doświadczenia , które przełożone  na wiedzę i umiejętności podniosą na rynku pracy atrakcyjność  ucznia .
Na Komisji Przedmiotów Gastronomicznych zapoznałyśmy koleżanki z przebiegiem szkolenia, podzieliłyśmy się wrażeniami  i chwilami zatrzymanymi w kadrze.

Elżbieta Teper

Uczniowie przyjęci w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik oraz kucharz DODATKOWO zobowiązani są do wykonania badań sanitarno-epidemiologicznych w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Tarnowie przy ul. Mościckiego 10 do 23 sierpnia 2019 r.
Po odebraniu wyników z Sanepidu uczeń zobowiązany jest udać się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej w celu otrzymania orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Można sobie zakupić „Książeczkę zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych” i w niej przechowywać orzeczenie.
Orzeczenia należy przekazać wychowawcy 2 września 2019 r.

Uczniowie przyjęci w zawodzie:
technik żywienia, cukiernik, kucharz

zobowiązani są do wykonania badań sanitarno-epidemiologicznych w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Tarnowie przy ul. Mościckiego 10 w terminie: 10 lipca 2018 r. – 24 sierpnia 2018 r.
Od 10 lipca 2017 r. będą wydawane imienne skierowania do SANEPIDU. Po odebraniu wyników z Sanepidu uczeń musi udać się do lekarza – może być lekarz podstawowej opieki zdrowotnej LUB lekarz medycyny pracy w celu otrzymania orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Można sobie zakupić „Książeczkę zdrowia do celów sanitarno-epidemiolog.” i w niej przechowywać orzeczenie.
Orzeczenia należy przekazać wychowawcy 3 września 2018 r.

Wykaz podręczników obowiązujących w roku szkolnym 2024/2025 zostanie opublikowany 17 lipca 2024 r.

 

Uczniowie przyjęci do naszej szkoły w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik, kucharz zobowiązani są do wykonania badań sanitarno-epidemiologicznych w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Tarnowie przy ul. Mościckiego 10, w okresie od 18.07.2016 do 19.08.2016. 

Zapraszamy do skorzystania z programu "Dzwonek na obiad". 

Szczegóły na stronie https://dzwoneknaobiad.pl/

Szkoła dysponuje wolnymi miejscami w zawodach:
- technik ekonomista,
- technik hotelarstwa,
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- kucharz,
- cukiernik.
Zapraszamy. 

Wydawanie świadectw maturalnych 5 lipca 2016 r. od godz. 10.00 w sekretariacie głównym.

Zespół Szkół Ekonomiczno - Gastronimicznych posiada wolne miejsca w:

ZASADNICZEJ SZKOLE ZAWODOWEJ nr 3

- kucharz
- cukiernik

Zapraszamy z oryginałami dokumentów. 

25 SIERPNIA /WTOREK/ GODZ. 900

Język angielski sala 120
Matematyka sala 116 i 219

Infrmujemy, że listy zakwalifikowanych już są dostępne do wglądu w szkole.
Można dostarczać oryginały dokumentów.

Lista podręczników na rok szkolny 2015/2016 znajduje się w menu UCZEŃ, zakładka PODRĘCZNIKI.

Urząd Miasta Tarnowa ogłasza nabór deklaracji uczestnictwa w projekcie „Pierwszy dzwonek”, polegającym na udzieleniu wsparcia dla uczniów z rodzin wielodzietnych 4+ z województwa małopolskiego w zakresie zwiększania ich szans edukacyjnych tj. otrzymania jednorazowej dotacji na dofinansowanie zakupu artykułów edukacyjnych oraz pomocy dydaktycznych, w szczególności podręczników wymaganych według programu szkoły podstawowej, gimnazjum lub szkoły ponadgimnazjalnej.

Osoby przystępujące do egzaminu poprawkowego proszone są o potwierdzenie własnoręcznym podpisem zgodności danych osobowych wprowadzonych do systemu OBIEG – sekretariat młodzieżowy szkoły czynny w okresie wakacji codziennie w godz. od 8:00 do 14:30. Potwierdzenie w/w danych osobowych jest konieczne przed przystąpieniem do egzaminu.

W akcji „Miś zamiast kwiatka” wzięło udział 11 klas: 1EH, 1DG, 1TM, 2EH, 2TL, 2TK, 3MH, 3TE, 3TD, 3TK i 3EK. W sumie zebraliśmy 60 maskotek, które zaraz po rozdaniu świadectw zawieźliśmy do starego szpitala i przekazaliśmy dzieciom na oddziale zakaźnym.

Drodzy Uczniowie – Wasze zaangażowanie przerosło nasze oczekiwania. Dlatego chcielibyśmy kontynuować tę akcję w przyszłym roku szkolnym. Najbliższą okazją będzie Dzień Nauczyciela. Serdecznie dziękujemy! Sprawiliście wiele radości nie tylko nam, ale przede wszystkim maluchom.

Sprawdź czy musisz robić badanie w kierunku nosicielstwa!

POMOC SOCJALNA DLA UCZNIÓW !!!

INFORMACJA DLA UCZNIÓW PRZYJĘTYCH DO KLAS PIERWSZYCH TECHNIKUM
I ZASADNICZEJ SZKOŁY ZAWODOWEJ NA ROK SZKOLNY 2012/2013

DOTYCZĄCA

RZĄDOWEGO PROGRAMU

„WYPRAWKA SZKOLNA”


Środa 22 czerwca

Pierwszy dzień zaczęliśmy bardzo pozytywnie – byliśmy wyspani, wypoczęci, a śniadanie zjedliśmy o przyzwoitej porze. Wyruszyliśmy wspólnie z naszym przewodnikiem po godzinie 9.00 do znanego nam miejsca z biblijnych listów św. Pawła, a mianowicie starożytnego Koryntu. Pojechaliśmy sami, gdyż w odróżnieniu od innych grup, dotarliśmy do Aten jako pierwsi.

Po drodze słuchaliśmy z uwagą informacji i ciekawostek o Atenach i Grecji, a także zatrzymaliśmy się nad Kanałem Korynckim, gdzie „zrobiliśmy wielkie oczy” i nie mogliśmy się nadziwić, jakimi cudami już w pierwszym dniu zaskoczyła nas Grecja. Kanał łączy kontynentalną Grecję z „wyspą” Peloponez, ma około 6300m długości, 24m szerokości, 80m głębokości od poziomu gruntu /wysokość ścian/, a woda w nim zaledwie 8m. Po zrobieniu kilku milionów J zdjęć tego zapierającego dech w piersiach miejsca pojechaliśmy dalej i dotarliśmy do starożytnego Koryntu około godziny 11.00 przygotowani na największe promienie słońca.