A A A

profil ciastkarzOkres nauki: 3 lata
Podbudowa: gimnazjum
Zawód: cukiernik

 

Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały, z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy. Cukiernik musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów.

W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.

Nabyte umiejętności zawodowe umożliwiają absolwentowi zatrudnienie w zakładach wytwórstwa cukierniczego lub prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Realizowane kształcenie zawodowe:

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym – ogółem 640 godzin:

  • surowce i materiały w produkcji cukierniczej,
  • działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym,
  • technika i bezpieczeństwo w produkcji cukierniczej,
  • technologie cukiernicze,
  • język rosyjski w branży cukierniczej.

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym - ogółem 960 godzin:

  • zajęcia praktyczne,
  • technologie produkcji cukierniczej.

W trakcie kształcenia uczeń zdaje egzamin kwalifikacyjny:

K1-T.4. PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH – egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe po zakończeniu drugiego semestru klasy trzeciej.

Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji zawodowych.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego.

Szkoła posiada największe w regione doświadczenie w kształceniu zawodowym.