![]() |
Zapraszamy uczniów klas gastronomicznych i cukierniczych do udziału w konkursie "Desery restauracyjne - talerzowe". Konkurs odbędzie się 1 grudnia 2022 r. Zgłoszenia przyjmuje Pani Barbara Jurczyk do 24 listopada 2022 r.
W dniach 28 października 2022 r. i 31 października 2022 r. wolontariusze z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie wraz z nauczycielami wzięli udział w kweście „Ratujmy Polskie groby i miejsca Pamięci Narodowej we Lwowie i na Kresach Wschodnich”. Kwesta została zorganizowana przez Towarzystwo Miłośników Lwowa i Kresów Południowo – Wschodnich Oddział w Tarnowie – nr zbiórki 2022/4450/OR.
W dniu 21.10.2022 r. reprezentacja uczniów naszej szkoły wzięła udział w III Drużynowym Turnieju Szachowym Szkół Średnich Powiatu Tarnowskiego o PUCHAR STAROSTY. W turnieju, który odbył się w Tuchowie rywalizowało 20 drużyn.
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych bierze udział w akcji Ministerstwa Edukacji i Nauki „Szkoła pamięta".
Projekt ten odbywa się w okresie, w którym wspominamy zarówno naszych bliskich, jak i tych, którzy zapisali się w historii – tej ogólnonarodowej i lokalnej. W ten sposób inicjatywa nawiązuje do polskiej tradycji świąt zadusznych.
Celem akcji jest zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu, społeczności.
Szkolne eliminacje do OLIMPIADY UMIEJĘTNOŚCI HOTELARSKICH organizowanej przez SZKOŁĘ GŁÓWNĄ HANDLOWĄ w Warszawie
Mottem jest: HOTELE SĄ TAK DOBRE JAK LUDZIE, KTÓRZY W NICH PRACUJĄ
W dniu 25 października br. odbyły się szkolne eliminacje do etapu okręgowego I edycji Olimpiady, której hasło brzmi: "Kompetencje społeczne kluczem do profesjonalnej obsługi gościa".
Gratulujemy uczennicom klasy IV TM - Anicie Krawiec i Julii Witek zwycięstwa oraz życzymy sukcesów w etapie okręgowym w Krakowie.
Renata Fior
Made For Restaurant 24.10.2022 r. Centrum Kongresowe ICE odbyła się Konferencja podczas której wybrano TOP RESTAURATORA w kategorii „HEDONISTA”. Akademię Mistrzów Smaku By Belvedere w trakcie tej konferencji promowali jej studenci, jednym z nich był Karol Wajda uczeń klasy IIITD. Studenci pod okiem znanych kucharzy Tomasza Łagowskiego i Davida Gaboriaud przygotowali Amuse-bouche (czekadełko), czyli małą porcję wielkich idei szefa kuchni.
Elżbieta Teper
Z przyjemnością informujemy, że nasza szkoła została zgłoszona do nagrody Szkoła Roku w wielkim Plebiscycie Edukacyjnym 2022, który w województwie małopolskim jest prowadzony przez „Gazetę Krakowską” i „Dziennik Polski”. Ponadto nominację do tytułu: Nauczyciel Roku otrzymali następujący nauczyciele: Małgorzata Hołda, Anna Linard, Marzena Malec-Witek i Elżbieta Stachura.
Głosowanie w plebiscycie rozpocznie się we wtorek 25 października 2022 r. i trwać będzie do 23 listopada 2022 r. do godz. 21:30. Więcej informacji pod adresem: www.gazetakrakowska.pl/nauczyciel
Na zakwasie, drożdżach, pszenny czy żytni – chleb nie jedną ma formę i obchodzi swoje święto. W 1997 roku ustanowiono Światowy Dzień Chleba, który przypada 16 października. Chleb od tysięcy lat stanowi jeden z podstawowych składników posiłków, a także spełnia ważną rolę w obrzędach wielu kultur. Z tej okazji klasa 2 BC przygotowała na zajęciach różne wyroby piekarskie.
Barbara Jurczyk, Agnieszka Migdał, Janina Grzyb