Etap wojewódzki konkursu na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz odbył się w Krakowie w Zespole Szkól Spożywczych. Ten etap wygrał Kacper Szot – uczeń ZSEG. W dniach 23-25.04.18 w Zabrzu w Zespole Szkól Spożywczych odbył się finał I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
W kolejnych etapach brało udział 120 uczniów, do finału zakwalifikowało się 14. Pierwszym etapem był test, na drugi dzień adepci sztuki kulinarnej sporządzali zakąskę wegetariańską i danie zasadnicze którego głównym elementem był drób. Kacper Szot do ostatniego etapu konkursu przygotował kotleciki z batatów podane z serem kozim i kostką z buraków, danie zasadnicze to pierś kaczki z puree z groszku i, dyni piżmowej w towarzystwie puree ziemniaczanego z dodatkiem wędzonego masła. W ocenie jurorów poziom konkursu był wysoki. W tej rywalizacji Kacper Szot uplasował się na trzecim miejscu. Zaangażowanie pasja pozwala osiągać sukcesy. Kacper nie spocznie na laurach chce dalej pogłębiać arkana wiedzy związane z wybranym zawodem.
ZOBACZ ZDJĘCIA
opiekun: Elżbieta Teper