Jedzenie jest jedną z podstawowych przyjemności dla każdego człowieka. Dobre jedzenie i świetny serwis potrafią czynić cuda. Zaobserwować to można w każdej restauracji. Zadowolony Gość zostawi spory napiwek, odwiedzi nas ponownie i przyprowadzi znajomych.
Pozdrawianie gości, wskazanie miejsca, zadawanie pytań, polecanie napojów, polecanie potraw, porządek dań, zasady grzeczności w trakcie usługiwania, usprawiedliwienie w sytuacji kelnerskich uchybień, zewnętrzny wygląd kelnera, rozmowy i konwersacje, cechy osobowe kelnera. Poznanie tych meandrów zawodu kelnera było możliwe w ZSEG w dniach 14-16 maja 2018 roku. Szkolenie kelnerskie prowadził Pan Grzegorz Górnik. To kolejne szkolenie, w którym uczestniczyło 31 uczniów naszej szkoły. Uczniowie, którzy ukończyli szkolenie otrzymają certyfikat w języku polskim i angielskim. Dzięki takim szkoleniom młodzież zdobywa nowe umiejętności, które w przyszłości będą pomocne w pracy.
Elżbieta Teper