W dniu 29 marca uczniowie klasy 1BC oraz grupa uczniów z klasy 2BC i 1TD uczestniczyli w twórczych warsztatach pogłębiających wiedzę teoretyczną i praktyczną.
W pierwszej kolejności odwiedziliśmy w Jaśle Muzeum Lizaka, które zawiera autentyczne urządzenia przemysłowe wykorzystywane w przeszłości i obecnie do produkcji lizaków i karmelków. Młodzież zapoznała się z asortymentem surowców do produkcji lizaków, a następnie sami, za ladą produkcyjną mogli uformować swoje lizaki. W dalszej kolejności uczniowie odbyli warsztaty produkcji tradycyjnej włoskiej pizzy w Pizzerii Vesuvio wypiekanej w typowym piecu opalanym drzewem. Efekty pracy zostały z przyjemnością skonsumowane.
Następna część warsztatów odbyła się w Korczynie, w Pijalni Czekolady M. Pelczara- jedynej i największej na Podkarpaciu, którą prowadzi Mistrz Polski Cukierników. Samo miejsce zachwyca już w progu, zrobione w stylu starej fabryki czekolady, w której wykonuje się prawdziwą czekoladę ręcznie robioną. Poznaliśmy cały proces technologiczny produkcji - od ziarna kakaowca, aż do tabliczki czekolady. Podsumowaniem tych zajęć były własne tabliczki i lizaki czekoladowe z ciekawymi dodatkami np. owocami liofilizowanymi.
To były bardzo smaczne warsztaty.
Agnieszka Migdał