szkoła

 

A A A

SPRAWOZDANIE Z ZAJĘĆ REALIZOWANYCH W NASZEJ SZKOLE

W RAMACH PROJETU

Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.

W pierwszym semestrze bieżącego roku szkolnego uczniowie ZSEG uczestniczyli w różnych formach wsparcia w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.

  1. KURS BARMAŃSKI

Tematyka zajęć:

  • wprowadzenie do zawodu barmana
  • zarys technologii i towaroznawstwa napojów alkoholowych ibezalkoholowych
  • podział i charakterystyka napojów mieszanych
  • technika miksowania
  • teoretyczne i praktyczne zastosowanie receptur

 

 

  1. KURS BARISTÓW

Niezwykle szybko rozwijająca się w Polsce kultura picia kawy stawia coraz to większe wymagania przed właścicielami lokali gastronomicznych. Rosną wymagania i świadomość konsumentów. Klienci oczekują najwyższej jakości napojów kawowych.

Do przyrządzenia idealnego espresso niezbędne jest właściwe urządzenie, młynek, gatunek kawy, jakość wody, a także zaangażowanie człowieka. Sekret perfekcyjnej małej czarnej leży w umiejętności właściwej koordynacji wszystkich wyżej wymienionych składników sukcesu.

 

  1. KURS OBSŁUGI KSIĘGOWEJ MAŁEJ FIRMY

Jeśli zamierzasz w przyszłości prowadzić własną firmę, to jest to szkolenie właśnie dla Ciebie!

CELEM KURSU JEST:

* przygotowanie uczestników do obsługi finansowo-księgowej małej firmy

* nabycie podstawowej wiedzy z zakresu uproszczonych form ewidencji

* nabycie umiejętności prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów oraz

   ryczałtu ewidencjonowanego

* wykształcenie umiejętności sporządzania i ewidencjonowania dokumentacji księgowej.

 

  1. ZAJĘCIA DYDAKTYCZNO-WYRÓWNAWCZE Z JĘZYKA OBCEGO BRANŻOWEGO I MATEMATYKI Z WYKORZYSTANIEM TECHNIK INFORMATYCZNYCH

 

60-godzinny cykl zajęć odbywających się przez cały rok szkolny pozwoli uczniom na zdobycie nowych umiejętności z zakresu konwersacji w języku angielskim i niemieckim oraz zwiększy stopień satysfakcji młodzieży z nauki języków i dalszej ścieżki edukacyjnej oraz uaktywni zawodowo młodzież. Zajęcia wyrównawcze z matematyki pozwolą uczestnikom na osiągnięcie satysfakcjonujących wyników z tego przedmiotu.

 

  1. WIZYTA ZAWODOZNAWCZA W ZKŁADZIE PRACY

W dniu 15 listopada br. grupa 30 uczniów Technikum Nr 3 uczestniczyła w wizycie zawodowoznawczej w Browarze CARLSBERG POLSKA w Brzesku. Podczas wizyty uczniowie zwiedzili hale produkcyjne i magazyny oraz zapoznali się z technologią warzenia piwa.

Od 1996 roku inwestorem strategicznym Okocimia są Browary Carlsberg, a od 2001 roku należy on do grupy Carlsberg Polska SA. Dzięki konsolidacji z jednym z największych światowych producentów piwa browar w Brzesku z powodzeniem nawiązuje do swojej silnej pozycji z początków minionego stulecia. Dzisiejsze sukcesy browaru nie byłyby możliwe bez jego rozbudowy i modernizacji. 14 marca 2002 uruchomiono tam nową linię warzenia o dużej wydajności, a by połączyć współczesne technologie z klasycznym okocimskim duchem wszystkie nowe urządzenia zainstalowano w zabytkowym budynku Warzelni.

  

  1. PRAKTYKI ZAWODOWE

W listopadzie br. uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 3 z kl. 2 zk – kucharz małej gastronomii i kl. 3 cs – cukiernik mieli możliwość odbycia 40-godzinnej praktyki zawodowej w zakładzie pracy.

Kucharze pracowali w Restauracji „PASAŻ”, a cukiernicy w Zakładzie Produkcyjno-Handlowym „STRUSINIANKA”. Praktykanci mieli okazję skonfrontowania swoich umiejętności zawodowych z pracą w warunkach rzeczywistych. Celem zajęć był rozwój kompetencji branżowych. 

wpisała mgr Grażyna Łątka