REGULAMIN KONKURSU
NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE KUCHARZ
I. Konkurs dla uczniów w zawodzie kucharz jest konkursem zewnętrznym międzyszkolnym jednostopniowym.
Biorą w nim udział uczniowie klasy ZSZ kucharz małej gastronomii, Technikum Zawodowego– zawód Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego i Technikum Zawodowego Kucharz
Tematyka konkursu obejmuje umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych
II. Konkurs przebiega w jednym etapie. Do konkursu szkoły
kwalifikują uczniów osiągających dobre wyniki na zajęciach praktycznych.
III. Tematykę i sposób przeprowadzenia konkursu określiła Komisja Przedmiotów Zawodowych w oparciu o obowiązujący program nauczania TZ, ZSZ w zakresie przedmiotów
· technologia gastronomiczna z obsługą konsumenta
· zajęcia praktyczne
Konkurs Black Box Twoja potrawa
IV. Komisję
do przeprowadzenia konkursu powołuje Małopolskie Zrzeszenie Kucharzy.
Cześć praktyczna obejmuje jedno zadanie:
Zadanie wykonują uczniowie z surowców przygotowanych przez organizatorów
Czas przeznaczony na część praktyczną – 120 min
V. Konkurs odbędzie się 13.04.12. Rozpoczęcie konkursu godz.900
zakończenie części praktycznej konkursu 1100.
Do 06.04.12 proszę przesłać na adres szkoły listę zakwalifikowanych uczniów i nazwisko i imię opiekuna.
Szkoła może zakwalifikować do konkursu po dwóch uczniów.
VI. Uczeń przygotowuje dwie porcje jedną do degustacji dla komisji jedną na pokaz. Uczestnicy konkursu pracują w zespołach jednoosobowych.
Talerze do prezentacji przygotowuje organizator
VII. Uczestnik konkursu nie może korzystać z telefonu komórkowego stwierdzenie takiego faktu skutkuje przerwaniem konkursu danego uczestnika
VIII. Kryteria oceniania przebiegu konkursu:
część praktyczna-50 pkt w tym :
- organizacja stanowiska pracy BHP, czystość 0-10 pkt
- wybór potrawy 0-5 pkt
- technika wykonania 0-10 pkt
- wygląd, kompozycja potrawy 0-10 pkt
- czas i jakość pracy 0-5 pkt
- ocena organoleptyczna potrawy 0-10 pkt
IX. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone po zakończeniu części praktycznej Komisja podejmie decyzję o rozdziale nagród.