Sprawozdanie z IV edycji konkursu ,,Black Box”
W dniu 13.04.2012r. w Zespole Szkół Ekonomiczno –Gastronomicznych w Tarnowie odbyła się czwarta edycja konkursu szkół gastronomicznych.
W konkursie wzięło udział 23 uczniów z następujących szkół:
1. Paweł Młyński, Mateusz Galica - Zespół szkół im. Prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy
2. Wojciech Krsa - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I. J. Paderewskiego w Ciężkowicach
3. Przemysław Wierzbicki, Natalia Grudzień - Zespół Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych im. T. Kościuszki w Tarnowie
4. Sylwia Jarosz, Maciej Król - Zespół Szkół w Czudcu
5. Karolina Kula, Marcin Nowak - Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu
6. Ewelina Buczek, Tomasz Kulig - Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach
7. Jolanta Rojowska, Łukasz Dobranowski - Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni
8. Dominika Banaśkiewicz, Daniel Tęcza -Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Tarnobrzegu
9. Ewelina Wolak, Dominika Gierałt - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie
10. Szymon Sepiał, Jędrzej Miśtal - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. O. Bujwida w Krakowie
11. Andrzej Nowak, Dawid Drewniany, Ewelina Hebda, Sebastian Szmist - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie
W pracach jury wzięli udział kucharze z małopolskich restauracji:
Marcin Polus – prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Marek Galica – Szef kuchni restauracji w Zakopanem
Krzysztof Wróbel – Restauracja „Pasaż”
Monika Golonka – „Willa Krzyska”
Piotr Rydz – Mistrz Cukiernictwa
Wojciech Wołosowski – hotel „Sezam”, Firma COOK
Konkurs „Black Box” 2012 – Zestawienie punktowe
LP. | Imię i nazwisko uczestnika | Nazwa szkoły | Liczba punktów | Miejsce |
1. |
Młyński Paweł |
Zespół Szkół im. Prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy |
56,1 |
XVII |
2. |
Galica Mateusz |
Zespół Szkół im. Prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy |
32,8 |
XXIII |
3. |
Kras Wojciech |
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I.J. Paderewskiego w Ciężkowicach |
56,5 |
XV |
4. |
Wierzbicki Przemysław |
Zespół Szkół Ekonomiczno – Ogrodniczych im. T. Kościuszki w Tarnowie |
60,6 |
IX |
5. |
Grudzień Natalia |
Zespół Szkół Ekonomiczno – Ogrodniczych im. T. Kościuszki w Tarnowie |
64,4 |
VI |
6. |
Jarosz Sylwia |
Zespół Szkół w Czudcu |
64,3 |
VII |
7. |
Król Maciej |
Zespół Szkół w Czudcu |
69,2 |
II |
8. |
Kula Karolina |
Zespół Szkół Licealnych i Gastronomicznych w Wojniczu |
45,4 |
XXI |
9. |
Nowak Marcin |
Zespół Szkół Licealnych i Gastronomicznych w Wojniczu |
44,9 |
XXII |
10. |
Buczek Ewelina |
Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach |
65,7 |
V Wyróżnienie za najefektowniejsze użycie ziół |
11. |
Kulig Tomasz |
Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach |
68,4 |
IV |
12. |
Banaśkiewicz Dominika |
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Ks. Kardynała Wyszyńskiego w Tarnobrzegu |
68,7 |
III |
13. |
Tecza Daniel |
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Ks. Kardynała Wyszyńskiego w Tarnobrzegu |
58,6 |
XI |
14. |
Wolak Ewelina |
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie |
51,7 |
XX |
15. |
Gierałt Dominika |
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie |
53,5 |
XIX |
16. |
Nowak Andrzej |
Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie |
57,9 |
XIII |
17. |
Drewniany Dawid |
Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie |
55,6 |
XVIII |
18. |
Hebda Ewelina |
Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie |
57,6 |
XIV |
19. |
Szmist Sebastian |
Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie |
59,6 |
X |
20. |
Rojowska Jolanta |
Zespół Szkół nr 3 im. Ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni |
56,15 |
XVI |
21. |
Dobranowski Łukasz |
Zespół Szkół nr 3 im. Ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni |
58,5 |
XII |
22. |
Sepiał Szymon |
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. O. Bujwida w Krakowie |
61,3 |
VIII |
23. |
Miśtal Jędrzej |
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. O. Bujwida w Krakowie |
72,9 |
I |
W podsumowaniu konkursu P. Marcin Polus podziękował młodzieży za udział w konkursie i przekazał młodzieży kilka cennych rad. Każdy konkurs jest kolejnym etapem nauki w drodze do osiągnięcia sukcesu zawodowego,
każdy uczestnik to wygrany, gdyż ma możliwość zdobywania kolejnych arkan w zawodzie kucharz.
Rady udzielane młodym adeptom sztuki kulinarnej są bardzo cenne a umiejętność ich wykorzystania
w dalszej nauce przyniesie pozytywne efekty.
Sprawozdanie sporządziła Elżbieta Teper i Agnieszka Jarzwiec