A A A


Sprawozdanie z IV edycji konkursu ,,Black Box”

W dniu 13.04.2012r. w Zespole Szkół Ekonomiczno –Gastronomicznych w Tarnowie odbyła się czwarta edycja konkursu szkół gastronomicznych.


W konkursie wzięło udział 23 uczniów z następujących szkół:

1. Paweł Młyński, Mateusz Galica - Zespół szkół im. Prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy

2. Wojciech Krsa - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I. J. Paderewskiego w Ciężkowicach

3. Przemysław Wierzbicki, Natalia Grudzień - Zespół Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych im. T. Kościuszki w Tarnowie

4. Sylwia Jarosz, Maciej Król - Zespół Szkół w Czudcu

5. Karolina Kula, Marcin Nowak - Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu

6. Ewelina Buczek, Tomasz Kulig - Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach

7. Jolanta Rojowska, Łukasz Dobranowski - Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni

8. Dominika Banaśkiewicz, Daniel Tęcza -Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Tarnobrzegu

9. Ewelina Wolak, Dominika Gierałt - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie

10. Szymon Sepiał, Jędrzej Miśtal - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. O. Bujwida w Krakowie

11. Andrzej Nowak, Dawid Drewniany, Ewelina Hebda, Sebastian Szmist - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie

 

W pracach jury wzięli udział kucharze z małopolskich restauracji:

Marcin Polus – prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Marek Galica – Szef kuchni restauracji w Zakopanem

Krzysztof Wróbel – Restauracja „Pasaż”

Monika Golonka – „Willa Krzyska”

Piotr Rydz – Mistrz Cukiernictwa

Wojciech Wołosowski – hotel „Sezam”, Firma COOK

Konkurs „Black Box” 2012 – Zestawienie punktowe

LP. Imię i nazwisko uczestnika Nazwa szkoły Liczba punktów Miejsce
1.

Młyński Paweł

Zespół Szkół im. Prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy

56,1

XVII

2.

Galica Mateusz

Zespół Szkół im. Prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy

32,8

XXIII

3.

Kras Wojciech

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I.J. Paderewskiego w Ciężkowicach

56,5

XV

4.

Wierzbicki Przemysław

Zespół Szkół Ekonomiczno – Ogrodniczych im. T. Kościuszki w Tarnowie

60,6

IX

5.

Grudzień Natalia

Zespół Szkół Ekonomiczno – Ogrodniczych im. T. Kościuszki w Tarnowie

64,4

VI

6.

Jarosz Sylwia

Zespół Szkół w Czudcu

64,3

VII

7.

Król Maciej

Zespół Szkół w Czudcu

69,2

II

8.

Kula Karolina

Zespół Szkół Licealnych i Gastronomicznych w Wojniczu

45,4

XXI

9.

Nowak Marcin

Zespół Szkół Licealnych i Gastronomicznych w Wojniczu

44,9

XXII

10.

Buczek Ewelina

Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach

65,7

V

Wyróżnienie za najefektowniejsze użycie ziół

11.

Kulig Tomasz

Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach

68,4

IV

12.

Banaśkiewicz Dominika

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Ks. Kardynała Wyszyńskiego w Tarnobrzegu

68,7

III

13.

Tecza Daniel

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Ks. Kardynała Wyszyńskiego w Tarnobrzegu

58,6

XI

14.

Wolak Ewelina

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie

51,7

XX

15.

Gierałt Dominika

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie

53,5

XIX

16.

Nowak Andrzej

Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie

57,9

XIII

17.

Drewniany Dawid

Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie

55,6

XVIII

18.

Hebda Ewelina

Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie

57,6

XIV

19.

Szmist Sebastian

Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie

59,6

X

20.

Rojowska Jolanta

Zespół Szkół nr 3 im. Ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni

56,15

XVI

21.

Dobranowski Łukasz

Zespół Szkół nr 3 im. Ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni

58,5

XII

22.

Sepiał Szymon

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. O. Bujwida w Krakowie

61,3

VIII

23.

Miśtal Jędrzej

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. O. Bujwida w Krakowie

72,9

I

W podsumowaniu konkursu P. Marcin Polus podziękował młodzieży za udział w konkursie i przekazał młodzieży kilka cennych rad. Każdy konkurs jest kolejnym etapem nauki w drodze do osiągnięcia sukcesu zawodowego,
każdy uczestnik to wygrany, gdyż ma możliwość zdobywania kolejnych arkan w zawodzie kucharz.
Rady udzielane młodym adeptom sztuki kulinarnej są bardzo cenne a umiejętność ich wykorzystania
w dalszej nauce przyniesie pozytywne efekty.

Sprawozdanie sporządziła Elżbieta Teper i Agnieszka Jarzwiec