W Izbie Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie 14.12.2023 r. odbył się finał konkursu zorganizowany dla uczniów kształcących się w zawodach z branży gastronomicznej, cukierniczej, piekarniczej z terenu województwa małopolskiego - Kulinarne Tradycje Małopolski "na słodko" i "na słono".
Konkurs polegał na pracy zespołowej ucznia wraz z nauczycielem zawodu/mistrzem szkolącym, biorącym udział w procesie praktycznej nauki zawodu.
Konkurs przebiegał dwuetapowo I etap – zgłoszenie autorskiej potrawy w formie prezentacji multimedialnej. Komisja konkursowa do II etapu zakwalifikowała 10 zespołów.
Finał konkursu polegał na omówieniu przez ucznia przed komisją konkursową sposobu i techniki przygotowania potrawy regionalnej przedstawionej w prezentacji multimedialnej oraz przygotowanie do degustacji zgłoszonej potrawy konkursowej. Wszyscy uczestnicy finału konkursowego otrzymali dyplomy oraz upominki rzeczowe. W kategoriach: „na słodko” i „na słono” zostaną wyłonieni zwycięzcy konkursu – uczeń oraz nauczyciel zawodu/mistrz, którzy otrzymają atrakcyjne nagrody rzeczowe, bony podarunkowe na zakup sprzętu gastronomicznego. ZSEG reprezentowały Martyna Podraza kl. 3 BC, która przygotowała deser restauracyjny z regionalnych małopolskich małdrzyków, ziemią z brownie, sosem z owoców leśnych, musem sernikowym waniliowym i bezą z liofilizowaną maliną oraz Łucja Plebanek kl. IV TD, która w swojej potrawie restauracyjnej wykorzystała produkty regionalne Małopolski, suskę sechlońską, czosnek sadecki, kapustę charsznicką, kiełbasę lisiecką. Łucja zdobyła wyróżnienie w kategorii "na słono". Opiekunką Martyny była Pani Agnieszka Migdał, Łucji - Pani Elżbieta Teper.