W dniu 13.04.11 w Zespole Szkół Ekonomiczno –Gastronomicznych w Tarnowie odbyła się trzecia edycja konkursu szkół gastronomicznych w stylu Black Box. Pomysłodawcą tej formy konkursu był P. Marcin Mróz menager firmy Planeta. Przy trzeciej edycji konkursu duży wkład pracy wnieśli pan Wojciech Wołosowski i Krzysztof Wróbel. Sponsorami surowców z których młodzież sporządzała dania konkursowe były firmy ;Les -Drób, Imex, Specjał- Rzeszów. Maspex-Wadowice, Tymbark, Lubella, Oerlemans, Unilever, Trafunek, Restauracja Pasaż, Aviko, Commercio Polska, Hotele i Restauracje Sezam.
Patronat honorowy nad konkursem objął:
1.Prezydent m. Tarnowa
2. Małopolskie Zrzeszenie Kucharzy i Cukierników
Instytucje które objęły swym patronatem konkurs zasponsorowały również nagrody dla wszystkich uczestników konkursu.
W konkursie wzięło udział 22 uczniów z następujących szkół:
Zespół Szkół Ogrodniczych Tarnów
Czarny Mateusz
Natalia Grudzień
Zespół Szkół Nr 3 Bochnia
Michał Górski
Sebastian Kłóś
Zespół Szkół Licealnych i Technicznych Wojnicz
Kamil Olejnik
Piotr Gagatek
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych Ciężkowice
Katarzyna Gwiżdż
Karolina Sterkowiec
Zespół szkół Gastronomicznych Kraków Nr 1
Tobiasz Dziura
Damian Wojtanek
Zespół szkół Gastronomicznych Kraków Nr 2
Damian Pałka
Michał Rajczak
Zespół Szkół Zawodowych Gorlice
Ewelina Buczek
Ryczek Grzegorz
Zespół Szkół Agrotechnicznych Ropczyce
Karol Wszołek
Marcin Czapka
ZSEG Tarnów
Andrzej Nowak
Wojciech Ogar
Kamil Kmiecik
Jan Miotła
Filip Moskal
Mariusz Kucharzyk
Komisją konkursową kierował P. Wojciech Wołosowski Dyrektor Gastronomii firmy Hotele i restauracje Sezam
- Marcin Polus przewodniczący Małopolskiego Zrzeszenia Kucharzy i Cukierników
- Krzysztof Wróbel- szef kuchni restauracji Pasaż w Tarnowie
- Monika Golonka
- Mariusz Kumięga
- Piotr Rydz
- Marcin Parda
- Marek Stańczyk
- Tomasz Betlejewski
- Bartosz Kwiatkowski
- Mateusz Doniec
- Karol Dworzański
- Dariusz Burda
- Tomasz Jeziorek
- Mohamed Nasef
- Andrzej Gocek
- Alan Samek
Spośród nauczycieli na drodze losowania wyłoniono członków do komisji konkursowej.
Część praktyczna konkursu trwała 120 min. W końcowym efekcie sumując punkty z komisji degustacyjnej i technicznej wyłoniono zwycięzców. Dodatkowym zadaniem dla uczniów było nadanie nazwy potrawie, którą sporządzili.
Wyłoniono zwycięzców:
1. Damian Pałka - Zespół Szkół Gastronomicznych nr2 Kraków
2. Jan Miotła - ZSEG Tarnów
3. Ewelina Buczek - Zespół Szkół Zawodowych Gorlice
Wyróżnienia:
1. Karol Wszołek -Zespół Szkół Agrotechnicznych Ropczyce
2.Michał Rajczak - Zespół Szkół Gastronomicznych nr2 Kraków
Przewodniczący Zrzeszenia pogratulował uczestnikom konkursu pomysłowości i kreatywności, zwrócił również uwagę na popełnione błędy, przecież taki konkurs to nie tylko zmagania ,ale dobra zabawa i nauka.
Punktacja – konkursowa Black Box 2010/2011
Lp |
Kod ucznia |
Ocena techniczna
|
Ocena degustacyjna
|
Razem
|
1 |
Michał Górski |
105 |
136 |
241 |
2 |
Sebastian Kłóś |
97 |
130 |
227 |
3 |
Katarzyna Gwiżdż |
113 |
161 |
274 |
4 |
Karolina Sterkowiec |
111 |
155 |
266 |
5 |
Mateusz Czarny |
103 |
136 |
239 |
6 |
Natalia Grudzień |
102 |
154 |
256 |
7 |
Ewelina Buczek |
138 |
154 |
292 |
8 |
Ryczek Grzegorz |
115 |
108 |
223 |
9 |
Kamil Olejnik |
107 |
124 |
231 |
10 |
Piotr Gagatek |
110 |
132 |
242 |
11 |
Damian Pałka |
141,5 |
185 |
326,5 |
12 |
Michał Rajczak |
129 |
157 |
286 |
13 |
Tobiasz Dziura |
96 |
146 |
243 |
14 |
Damian Wojtanek |
93 |
117 |
210 |
15 |
Andrzej Nowak |
98 |
136 |
234 |
16 |
Wojciech Ogar |
131 |
146 |
277 |
17 |
Kamil Kmiecik |
133 |
140 |
273 |
18 |
Jan Miotła |
144 |
151 |
295 |
19 |
Filip Moskal |
101,5 |
139 |
240,5 |
20 |
Mariusz Kucharzyk |
105 |
134 |
239 |
21 |
Karol Wszołek |
122 |
141 |
283 |
22 |
Marcin Czapka |
95 |
143 |
238 |