A A A

W dniu 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji członkowie Klubu Europejskiego oraz uczniowie klasy 2 TD wraz z Panią M. Krzemińską przygotowali w szkole akcję edukacyjną pod hasłem „Nie marnuj jedzenia”.

Jej celem było budowanie szacunku do żywności i uwrażliwienie uczniów naszej szkoły na problem, jakim jest jej marnowanie, jak również  zwrócenie uwagi społeczności uczniowskiej na problem głodu, niedożywienia i ubóstwa, które dotykają  najbiedniejsze rejony świata.
Na głównym holu szkoły pojawiła się prezentacja, która przedstawiła skalę zjawiska głodu i niedożywienia w Polsce i na świecie, ich główne przyczyny, a także sposoby zapobiegania tym zjawiskom oraz proste rady na to, jak rozsądnie gospodarować żywnością aby jej nie marnować.
Żywność jest zbyt ważna, żeby ją wyrzucać, zatem czas zmienić przyzwyczajenia i złe nawyki.

Koordynaror projektu Erasmus+ „Get in Shape for Europe”
Małgorzata Krzemińska