A A A

W Izbie Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie 14.12.2023 r. odbył się finał konkursu zorganizowany dla uczniów kształcących się w zawodach z branży gastronomicznej, cukierniczej, piekarniczej z terenu województwa małopolskiego - Kulinarne Tradycje Małopolski "na słodko" i "na słono".
Konkurs polegał na pracy zespołowej ucznia wraz z nauczycielem zawodu/mistrzem szkolącym, biorącym udział w procesie praktycznej nauki zawodu.
Konkurs przebiegał dwuetapowo I etap – zgłoszenie autorskiej potrawy w formie prezentacji multimedialnej. Komisja konkursowa do II etapu zakwalifikowała 10 zespołów.

Uczennice klasy 5 TM Anita Krawiec i Honorata Drużba wzięły udział w etapie okręgowym Olimpiady, której organizatorem jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie a współorganizatorem Fundacja Polskie Hotele Niezależne. Hasłem II edycji Olimpiady jest: SUKCES W HOTELARSTWIE TO TEŻ ODKRYWANIE POTRZEB GOŚCIA BIZNESOWEGO. Gratulujemy i z niecierpliwością oczekujemy na wspaniałe wyniki.

Opiekun

W roku setnych urodzin Wisławy Szymborskiej odbył się szkolny konkurs "Życie i twórczość Wisławy Szymborskiej" organizowany przez nauczycieli języka polskiego i Bibliotekę szkolną. Celem konkursu było zachęcenie uczniów do lektury tekstów oraz szerszego spojrzenia na sylwetkę Artystki, zagłębienie się w różnorodność jej poezji i twórczej interpretacji wybranego utworu w pracy literackiej, plastycznej i multimedialnej.

To niezwykła przygoda dla uczniów klas 2TH, 4MR, 4TD i 5TD. Dnia 4 grudnia 2023 r. 12 młodych utalentowanych uczniów miało wyjątkową szansę tworzyć scenariusz oraz wystąpić w teledysku dotyczącym savoir vivre. Ta dynamiczna kooperacja stanowiła część projektów szkolnych: „Prawo i ja”, „Edukacja międzypokoleniowa” oraz „Małopolska! Postaw na edukację”, we współpracy ze Stowarzyszeniem Podaruj Dzieciom Promyk Słońca.

W wtorek, 5 grudnia, uczniowie klasy 5TM postanowili wykorzystać swoje umiejętności zdobyte na przedmiocie "Animacja czasu wolnego". Tego dnia zaprosili dzieci z zaprzyjaźnionego Przedszkola Promyczek do wspólnej zabawy. Sala 116 została przekształcona w magiczną przestrzeń, gdzie przez wejście z balonów i girland uczestnicy wkraczali w świat niezapomnianej rozrywki.

Przebieg ELIMINACJI OKRĘGOWYCH XXVIII edycji OLIMPIADY WIEDZY o ŻYWIENIU w roku szkolnym 2023/24 odbył się 1 grudnia 2023 r. w Krakowie.
"Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń, w tym co ma w głowie i co na stole" prof. Jan Gawęcki. ZSEG reprezentowała Julia Jeleń uczennica klasy piątej Technikum oraz Kamil Cygan uczeń klasy czwartej Technikum. W tym roku szkolnym tematyką wiodącą Olimpiady było: "Mięso i przetwory mięsne- technologia i zastosowanie w żywieniu".
Serdecznie gratulujemy, życząc dalszych sukcesów.

Elżbieta Stachura

W dniu 4 grudnia 2023 r. uczennice naszej szkoły pod opieką pani Zofii Januś i Akeksandry Jarząb udały się do Szkoły Podstawowej Integracyjnej nr 11 w Tarnowie, gdzie przeprowadziły profesjonalne szkolenie na temat dekorowania pierniczków. Następnie odbyły się warsztaty praktyczne, podczas których nasze uczennice wspólnie z uczniami ósmej klasy „wyczarowały” świąteczne piernikowe wspaniałości, co można podziwiać na zdjęciach. Gratulujemy im talentu i cierpliwości. Dziękujemy za wspólnie spędzony czas i czekamy na spotkanie w przyszłym roku szkolnym.

W dniu 30 listopada w naszej szkole odbył się konkurs wiedzy o krajach anglojęzycznych i niemieckojęzycznych. Celem konkursu było propagowanie wiedzy na temat kultury, historii, zwyczajów i geografii Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych Ameryki, Australii, Niemiec, Austrii i Szwajcarii oraz rozwijanie uzdolnień uczniów, pobudzanie twórczego myślenia, a także zachęcanie do współzawodnictwa.