szkoła

 

A A A

Szkolny etap IX Powiatowego Konkursu Wiedzy o Józefie Piłsudskim w kategorii: recytacja/śpiew został rozstrzygnięty.
23 lutego w kameralnym wnętrzu szkolnej biblioteki odbyły się przesłuchania 11 uczestników tej rywalizacji. W królestwie książek ze skupieniem wszyscy obecni wsłuchiwali się w recytacje i śpiew utworów o tematyce patriotycznej autorstwa m.in. Z. Herberta, A. Asnyka, A. Mickiewicza.

W dniu 23 lutego w naszej szkole odbył się szkolny turniej tenisa stołowego chłopców. W wyniku zaciętej rywalizacji, z grupy 32 uczestników, udało się wyłonić najlepszą czwórkę, która będzie reprezentować szkołę podczas licealiady.

W ZSEG w dniach 15-17 stycznia 2023 r. odbyły się warsztaty kulinarne. Młodzież klas gastronomicznych uczestniczyła w zajęciach prowadzonych przez Mohameda Nasef, który jest ambasadorem Culinary Innovation Centre For Training & Development w Niemczech. Szkolenie obejmowało zagadnienia związane ze Zrównoważonym Rozwojem i bezpieczeństwem żywności pod patronatem i nadzorem WACS. W przeprowadzenie szkolenia włączyli się kucharze P. Wojciech Wołosowski i Zbigniew Kurleto.

Uczniowie ZSEG brali udział w kolejnych regionalnych eliminacjach „Bitwy na drobiowe smaki"
W tym konkursie na 12 zespołów zajęli 3 miejsce. W pierwszym dniu zawodów wykonali danie, które ich zakwalifikowało do drugiego etapu. W kolejnym dniu zawodów musieli wykonać potrawę, którą należało stworzyć z wybranych produktów. Forma tych zmagań to już większy stopień wtajemniczenia - tu liczy się kreatywność, zgranie zespołu i umiejętność opanowania stresu, który zawsze towarzyszy takim zmaganiom. Udział w takich konkursach to budowanie swojego CV, takie działania uczą, podnoszą umiejętności, które są tak potrzebne przyszłym adeptom sztuki kulinarnej.

Galeria

Elżbieta Teper

W dniu 22 lutego 2023 r. uczniowie klas I TD i I TR mieli niesamowitą okazję wysłuchania ciekawego wykładu zorganizowanego w ramach obchodów 25-lecia Akademii Nauk Stosowanych w Tarnowie: „Body positive. Dieta a zdrowie”. Wykład wygłosiła mgr Magdalena Rzońca – dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Ważną inspiracją do tego wydarzenia był przypadający corocznie 23 lutego Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Warto przy tej okazji wspomnieć, że Według Światowej Organizacji Zdrowia depresja jest czwartą najpoważniejszą chorobą na świecie i jedną z głównych przyczyn samobójstw.
Po wykładzie i emocjonującej dyskusji uczestniczyliśmy w wernisażu wystawy fotograficznej – „Architektura smaku” Grzegorza Smołońskiego, fotografa ze studia Photovibe.

Zofia Januś
Anna Stus

Już za kilka miesięcy Kraków i Małopolska będą gospodarzami Igrzysk Europejskich 2023 – największego multidyscyplinarnego wydarzenia w Europie w tym roku i jednocześnie największej imprezy sportowej w historii naszego kraju.

Igrzyska rozpoczną się 21 czerwca i potrwają do 2 lipca. Będzie to wyjątkowe wydarzenie, zarówno pod względem sportowym, jak i organizacyjnym. Setki dziennikarzy z całej Europy relacjonować będzie rywalizację ponad siedmiu tysięcy sportowców z 48 krajów. Wspierać ich będzie prawie osiem tysięcy wolontariuszy! Dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy kibiców obserwować będzie zmagania sportowców walczących w niemal 30 dyscyplinach nie tylko o medale - stawką będą również kwalifikacje na Igrzyska Olimpijskie w Paryżu w 2024 roku. Szykuje się wielkie sportowe święto, a dzięki udziałowi w wolontariacie możesz być jego częścią!

20 lutego 2023 r. 3-osobowa drużyna z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w składzie Kamila Banek 3MR, Julia Więcek 3MR oraz Maciej Klempka 4ER reprezentowała naszą szkołę podczas szkolenia, które odbyło się w Krakowie w hotelu Atrium. Podczas warsztatu uczestnicy mieli okazję poznać podstawowe informacje o Parlamencie Europejskim, jego znaczeniu i możliwościach, jakie oferuje młodym Europejczykom.

Serdecznie zapraszamy do udziału w drugiej edycji ogólnopolskiego konkursu biologiczno – chemicznego dla uczniów szkół ponadpodstawowych pt.: „Czuję Chemię!”

Mariola Kozłecka

 

Byliśmy w teatrze im. Ludwika Solskiego w Tarnowie na spektaklu "MAŁY KSIAŻĘ" na podstawie utworu Antoiniego de Saint- Exupery, reżyseria Cezary Domagała.
Podczas awaryjnego lądowania na pustyni Sahara, pilot spotyka małego chłopca - tajemniczego przybysza z innej planety. Ich spotkanie jest okazją do przypomnienia o najważniejszych sprawach w życiu: o miłości, przyjaźni i odpowiedzialności za drugiego człowieka.
To ponadczasowa baśń filozoficzna dla dzieci i dorosłych. Spektakl przypomniał nam wagę tego, co w człowieku ginie wraz z dorosłością a jest bardzo cenne: uczucia, postrzeganie siebie i świata.

Tłusty czwartek to wielkie święto łasuchów. Tradycyjnie tego dnia jemy słodkości bez ograniczeń. To najbardziej charakterystyczny i wyczekiwany moment karnawału. Ostatni czwartek przed Środą Popielcową w Polsce to czas, w którym rządzą pączki, faworki, donaty, oponki i róże karnawałowe. Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Nazywany był kiedyś: zapustami, mięsopustem, ostatkami, karnawałem, babskim combrem.