szkoła    
     
A A A

Z ogromną radością informujemy, że Aleksandra Słaboń uczennica 3 klasy Technikum Hotelarskiego zakwalifikowała się do etapu centralnego III edycji ogólnopolskiej Olimpiady Umiejętności Hotelarskich pod hasłem: „Rodzina w hotelu”. Na przełomie marca i kwietnia 2025 r. Aleksandra będzie reprezentowała naszą Szkołę uczestnicząc w etapie centralnym Olimpiady. Olu, życzymy Ci POWODZENIA!!!

Opiekun: mgr Małgorzata Dziuban

5 uczennic ZSEG z klas 2EH i 2TR bierze udział w wyjątkowym konkursie pt. „Zainspiruj premiera” z okazji Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej, w którym do wygarnia są zaproszenia na Galę otwarcia polskiej Prezydencji w Teatrze Wielkim Operze Narodowej w Warszawie.
Konkurs „Zainspiruj premiera” został zorganizowany przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów. Celem konkursu jest zaangażowanie młodzieży szkolnej w działania związane z Prezydencją Polski w Radzie UE, rozwijanie wiedzy na temat Unii Europejskiej, kształtowanie świadomości obywatelskiej oraz zachęcenie uczniów do twórczego wyrażania swoich pomysłów i wizji dotyczących kluczowych priorytetów Polski w UE.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu propozycji celów, wyzwań lub priorytetów dla polskiej prezydencji w Radzie UE.
Wyniki konkursu poznamy wkrótce. Trzymamy kciuki na nasze uczennice!

Klub Europejski

Szkolny Wolontariat włączył się w akcję charytatywną, organizowaną przez Fundację „Kromka Chleba”, podczas której młodzież z klas 2 EH i 2TR wykonała własnoręcznie papierowe ozdoby świąteczne: gwiazdki, aniołki, pajacyki, serduszka, bombki itd. Ozdoby te będą użyte do udekorowania świątecznej choinki w hospicjum Via Spei w Tarnowie.

Zespół Szkół Ekonomiczno–Gastronomicznych przystąpił do ministerialnego „Programu Upowszechniania Strzelectwa na lata 2023 – 2025” w zakresie przeprowadzenia zajęć strzeleckich z wykorzystaniem mobilnych strzelnic laserowych. Zajęcia praktyczne w ramach projektu odbyły się w terminach: 12-13 listopada 2024 roku oraz 5-6 grudnia i 9 grudnia 2024 roku. W Programie Upowszechniania Strzelectwa wzięły udział klasy: 1ER, 1TD, 1BCK, 2EH, 2TD, 2TR, 2BC, 2BK, 3TD, 3TM, 3TR, 3BC, 3BMK, 5TE. Część praktyczna programu została poprzedzona zajęciami teoretycznymi – film instruktażowy. Zajęcia praktyczne zostały przeprowadzone przez instruktora – szkoleniowca pana Stanisława Wolskiego.

Małgorzata Bystrowska

W ramach obchodów Święta Szkoły dnia 11 grudnia 2024 r. odbył się Szkolny Konkurs z Języka angielskiego w Branży Gastronomicznej, w którym uczestniczyło 13 uczniów z klas: 3 TD, 3 BMK. Test konkursowy obejmował słownictwo, zwroty i wyrażenia leksykalne charakterystyczne dla języka zawodowego. Bezsprzecznie najlepszymi okazali się: Natalia Więcek kl. 3 TD – I miejsce, Mikołaj Kowalski kl. 3 BMK – II miejsce, Oskar Bryk kl. 3 TD – III miejsce. Serdecznie gratuluję zwycięzcom i dziękuję pozostałym uczestnikom konkursu. 

mgr Paweł Wojewoda

Dnia 13.12.2024 uczniowie klas 1 TD i 3 TM uczestniczyli w wykładzie dr hab. Rafała Kurczaba pt.„Alkaloidy – związki pochodzenia naturalnego do zadań specjalnych” w ramach Tarnowskich Piątków Chemicznych. Na wykładzie zostały zaprezentowane przykłady ciekawych alkaloidów oraz ich działania fizjologicznego (nikotyna, kofeina, morfina, kodeina, chinina), a czasem ciekawych historii, które skrywają (np. skopolamina). Spotkanie zakończył pokaz doświadczeń chemicznych.                       

            Opiekunowie: mgr Mariola Kozłecka i mgr Anna Stus

Szkolny Wolontariat włączył się w akcję charytatywną, organizowaną przez Stowarzyszenie KROPLA, której celem jest wsparcie małych pacjentów Kliniki Transplantacji Szpiku Onkologii i Hematologii Dziecięcej Wrocławskiej Akademii Medycznej „Przylądek Nadziei”, gdzie opieką onkologiczną objętych jest ponad 2 tysiące dzieci. Zebrane artykuły trafiły do chorych dzieci oraz ich opiekunów tuż przed Świętami. W akcję zaangażowały się szczególnie wolontariuszki; A. Pasek oraz A. Piekarz z kl. 2 TR, W. Kuźnia, H. Natalia, W. Słota z klasy 2 EH, A. Sarwa z 4 TD, W. Sikorska z kl. 5 TE, E. Bogdan z kl.5 MR. Serdecznie dziękujemy za okazane serce i wsparcie!

Szkolny Wolontariat

Dnia 11 grudnia 2024 roku w Krakowie odbył się finał konkursu Regio Skills Małopolska organizowany w ramach projektu „Zawodowa Małpolska 2024” w kategorii cukiernik, pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego. Do finału zakwalifikowali się uczniowie naszej szkoły: Natalia Tryba, Gabriela Baran i Roksana Kosiba z klasy 3BC oraz Kamil Cygan z klasy VTD.