2 września 2024 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych spotkali się wszyscy uczniowie wraz z nauczycielami na inauguracji kolejnego roku szkolnego.
Uroczystość rozpoczęła się od wprowadzenia sztandaru szkoły oraz odśpiewania hymnu. Następnie pani Dyrektor Dorota Bargieł-Kurowska, przywitała bardzo serdecznie zebranych uczniów, w sposób szczególny pierwszoklasistów, a także całe Grono Pedagogiczne.
Wrzesień to początek ciężkiego, pełnego pracy roku w szkole. Dlatego wszystkim uczniom, nauczycielom, pracownikom szkoły życzymy wytrwałości, samych dobrych chwil, mądrze spędzonych godzin i uśmiechu, który sprawia, że nawet trudne chwile stają się lepsze!
Powodzenia!
Samorząd Uczniowski
W związku z realizacją w roku szkolnym 2024/2025 Rządowego programu pomocy uczniom z niepełnosprawnościami w formie dofinansowania zakupu podręczników, materiałów edukacyjnych i materiałów ćwiczeniowych w latach 2023-2025 Dyrekcja Szkoły informuje, że rodzice uczniów posiadających orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego mogą już składać wnioski, natomiast faktury za zakupione podręczniki będzie można dostarczać we wrześniu 2024 r.
Oddaj krew i odbierz kupon na darmowe jedzenie w tarnowskich zakładach gastronomicznych.
Pierwsze 500 osób, które w sierpniowe wtorki, środy i piątki odda krew, otrzyma kupon na darmowe jedzenie w wybranym przez siebie lokalu gastronomicznym.
Krew można oddać :
-ul. Szpitalna 13 (Szpital Specjalistyczny im. E. Szczeklika w Tarnowie),
-ul. Lwowska 178a (Szpital Wojewódzki im. św. Łukasza w Tarnowie) Warto pamiętać, że krwiodawcy otrzymują ponadto posiłek regeneracyjny (tj. 9 czekolad), dwa dni wolne od pracy, ulgę podatkową z tytułu darowizn, zwrot kosztu dojazdu i bezpłatne wyniki badań laboratoryjnych.
W dniu 1 lipca Pani Dyrektor Dorota Bargieł-Kurowska wręczyła świadectwa szkolne uczniom, którzy w ostatnich tygodniach przebywali na stażu w Hamburgu. Wśród ich byłą również Ewelina Bogdan, która odebrała nagrodę dla najlepszego ucznia ZSEG - srebrną tarczę.
Serdecznie gratulujemy.
Trzeci tydzień zagranicznych staży zawodowych upłynął pod znakiem wytężonej pracy, zdobywania nowych umiejętności zawodowych oraz językowych, a także wizyty monitorujące Pani Wicedyrektor Elżbiety Zięby Uczestnicy z dużym zaangażowaniem wykonywali ostatnie już zadania, powierzone im przez pracodawców zgodnie z opracowanym wcześniej harmonogramem. Dokonana została również ocena efektów kształcenia poprzedzona dyskusją z opiekunem stażu, a efekty kształcenia udokumentowane zostały w indywidualnym wykazie osiągnięć przez instytucję goszczącą.
W piątek podczas wspólnej kolacji dyrektor instytucji partnerskiej Pani Virginija Vincaite dokonała uroczystego podsumowania zagranicznych praktyk zawodowych, a także wręczyła uczniom certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w zagranicznym stażu. Zdobyte dzięki udziałowi w projekcie umiejętności zostaną potwierdzone również dokumentem Europass Mobilność, który zostanie wręczony uczniom w czasie zaplanowanej na październik uroczystości podsumowującej praktyki szkolne.
Trzytygodniowe praktyki zawodowe umożliwiły uczniom zetknięcie się z rzeczywistym środowiskiem pracy w firmie zagranicznej, wpłynęły na wzrost umiejętności językowych pozwoliły na zdobycie doświadczenia zawodowego oraz tak ważnych i cenionych przez pracodawców kompetencji społecznych.
Wyjazd uczniów ZSEG na zagraniczny staż możliwy jest dzięki realizacji projektu Erasmus plus (sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe), a wszystkie koszty praktyk pokrywane są przez Unię Europejską.
Jolanta Erazmus
W dniach od 25 do 28 czerwca uczniów odbywających staż zawodowy w Hamburgu odwiedziła Pani Wicedyrektor Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Elżbieta Zięba w celu przeprowadzenia wizyty monitorującej. W trakcie swojego pobytu w Hamburgu Pani Wicedyrektor odbyła rozmowę z przedstawicielem organizacji przyjmującej „Infeba” Panią Virginiją Vincaite oraz z koordynatorem projektu, dotyczącą przebiegu stażu, postępów beneficjentów i oceny ich pracy, spotkała się również z pracodawcami i obserwowała uczniów podczas wykonywania powierzonych im zadań, a także sprawdzała warunki mieszkaniowe uczniów. Pani Dyrektor przeprowadziła również szereg rozmów ze stażystami dotyczących ich udziału w projekcie, pierwszych doświadczeń zawodowych oraz pobytu w multikulturowym mieście.
Jolanta Erazmus
Po pracowitym tygodniu stażyści mieli znów możliwość zobaczyć największe atrakcje turystyczne Hamburga. Niedzielny program kulturowy to m.in. zwiedzanie „Miniaturwunderland” czyli parku miniatur, przedstawiającego w pomniejszeniu wierne kopie wybranych części świata tj. Hamburg, Ameryka, Skandynawia, Szwajcaria oraz Włochy, a także najdłuższy model kolejki na świecie. Kolejnym punktem programu było zwiedzanie „Elbphilharmonie”, która została wybudowana w miejscu starego, cesarskiego spichlerza i stała się sercem rewitalizowanej dzielnicy Hafen City. Z tarasu widokowego filharmonii stażyści podziwiali panoramę Hamburga i robili pamiątkowe zdjęcia. Po wspólnym posiłku stażyści obejrzeli i wysłuchali historii otwartego w 1911 roku Starego Tunelu pod Łabą, który był w tamtych czasach techniczną sensacją, łączącą centrum Hamburga ze stoczniami i dzielnicami po południowej stronie Łaby i do dziś służy mieszkańcom.
Jolanta Erazmus
21 czerwca 2024 roku nastąpiło uroczyste zakończenie roku szkolnego 2023/2024 oraz pożegnanie tegorocznych Absolwentów Szkoły Branżowej I Stopnia. Podczas uroczystości Pani Dyrektor Szkoły mgr inż. Dorota Bargieł-Kurowska wręczyła uczennicy Natalii Machocie z klasy 1 BC oraz Ewelinie Bogdan z klasy 4 MR Srebrną Tarczę, wyróżniła również dyplomami i nagrodami uczniów, którzy osiągnęli wysokie wyniki otrzymując świadectwo z wyróżnieniem oraz uczniów, którzy wykazali w tym roku 100% frekwencję. W trakcie uroczystości pożegnaliśmy Absolwentów Szkoły Branżowej I Stopnia, którzy otrzymali świadectwa ukończenia szkoły. Nie obyło się bez podziękowań, łez i wzruszeń. Po akademii Absolwenci pozostali, aby zrobić sobie ostatnie, pamiątkowe zdjęcia z Dyrekcją i Wychowawcami i po raz ostatni spotkać się z Wychowawcami. Uroczystość przygotowali uczniowie klasy 4TD, 2 TM i 4MR, a żeby osłodzić ból rozstania, uczniowie klasy 2 BC przygotowali Absolwentom słodki poczęstunek. Drodzy Absolwenci, składamy Wam gratulacje z okazji zakończenia szkoły. Przed Wami dorosłe życie, życzymy Wam więc pomyślności, szczęścia i spełnienia planów. Powodzenia!!!
Kolejny tydzień zagranicznych praktyk zawodowych to wykonywanie zadań przydzielonych uczniom przez opiekunów praktyk, poprzez które przyswajają oni nowe umiejętności i wiedzę w zakresie swoich kierunków zawodowych. Dzięki codziennym kontaktom z klientami i współpracownikami, stażyści podnoszą również swoje kompetencje językowe wykazując się coraz większą samodzielnością w podejmowaniu decyzji i otwartością w relacjach międzyludzkich. Koordynator projektu wspólnie z mentorem instytucji przyjmującej Panią Virginiją Vincaite na bieżąco monitorują i oceniają realizację programu praktyk zagranicznych, prowadzą rozmowy z uczniami i ich opiekunami, przez co zagraniczny staż uczniów zarówno od strony formalnej jak i logistycznej przebiega na najwyższym poziomie.
Wyjazd uczniów ZSEG na zagraniczny staż możliwy jest dzięki realizacji projektu Erasmus plus (sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe), a wszystkie koszty praktyk pokrywane są przez Unię Europejską.
GALERIA
Jolanta Erazmus