![]() |
||
DZIEŃ OTWARTY SZKOŁY - 23 maja 2025 r., godz. 9:30 - 13.30 |
Z dumą informujemy, że Wiktoria Sikora z klasy 3BC oraz Emilia Śmiertka z klasy 3TD zostały finalistkami V Ogólnopolskiego Konkursu na Artystyczne Zdobienie Pierników Dekor-Piernik-Art w Żychlinie!
W dniach 3-4 grudnia 2024 r. finalistki uczestniczyły w wyjątkowych warsztatach prowadzonych przez Beatę Młynarczyk – ekspertkę w sztuce zdobienia pierników. Dziewczęta doskonaliły swoje umiejętności w pracy na lukrach o różnej gęstości oraz z użyciem aerografu.
5 grudnia 2024 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie z podróżnikiem grupy ,,Trzask’’. Tematem wykładu była Korea Południowa. W przedstawionej przez jednego z podróżników prezentacji uczniowie pogłębili swoją wiedzę o wiele ciekawych informacji geograficzno-przyrodniczych, społeczno-kulturowych oraz historycznych omawianego kraju.
W tym roku przypada 80. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego, dlatego też nasza szkoła po raz kolejny wzięła udział w ogólnopolskiej akcji „BohaterOn w Twojej szkole 2024”, której celem jest upamiętnienie i uhonorowanie uczestników Powstania Warszawskiego. Tegoroczną edycję, przebiegającą pod hasłem: #TeżByliśmy… wspierają MŁODE GŁOWY, czyli projekt Fundacji UNAWEZA Martyny Wojciechowskiej. Kampania powstała z myślą o łączeniu pokoleń i wskazywaniu podobieństw między młodymi ludźmi sprzed 80 lat i tymi, którzy dziś mierzą się z wyzwaniami codzienności.
Dnia 2 grudnia 2024 r. uczniowie klasy 2 TT wzięli udział w warsztatach - dzień kariery zawodowej organizowanych przez Izbę Przemysłowo Handlową w Tarnowie w ramach projektu "Kariera w Twoich Rękach".
W pierwszej części młodzi przedsiębiorcy przedstawiali uczestnikom szkolenia swoją ścieżkę kariery zawodowej. Inspirowali uczniów możliwością tworzenia własnej firmy. Część praktyczną warsztatów branży gastronomicznej poprowadziła pani Monika Golesz - Kisielewicz - restaurator.
Z. Januś
W dniu 29 listopada 2024 r. w ZSEG odbył się wewnątrzszkolny Konkurs Kulinarny. Tematem przewodnim konkursu były „Grzyby”. Każdy konkurs ma za zadanie rozwijać uzdolnienia i doskonalić umiejętności kulinarne. Pozwala również zaktywizować młodzież i wzbudzić chęć do pogłębiania wiedzy zawodowej. Ma zachęcić nie tylko uczestników konkursu ale i pozostałych uczniów do prezentacji swoich dokonań oraz reprezentowania swojej szkoły w innych konkursach gastronomicznych.
Już po raz kolejny uczniowie ZSEG z klasy 3BC Zuzanna Czosnyka, Roksana Kosiba, Szymon Kiełbasa, Adrian Gawron, Julia Dziaduła, Karolina Piątek, z klasy 1TD Bartłomiej Mikos, Maciej Łyszczek, z klasy 3TR Natalia Chyla, z klasy 4 TD Weronika Oleksy zaangażowali się w Świąteczną Zbiórkę Żywności która odbyła się w dniach 29 i 30 listopada 2024 roku. Organizatorem akcji jak co roku był Bank Żywności w Krakowie. Całość koordynowała pani Elżbieta Stachura a opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele: Anna Stus, Justyna Ptak, Aleksandra Smoszna oraz Elżbieta Stachura. Szczególnie w okresie przedświątecznym ważne jest dostrzeganie potrzeb drugiego człowieka, dlatego serdecznie dziękujemy wszystkim osobom za wsparcie, zaangażowanie i wszelką bezinteresowną pomoc.
WOLONTARIAT