Praktyki zagraniczne – program kulturowy
Praktyki zagraniczne w Hamburgu to nie tylko praca i nauka, ale również czas wolny oraz bogaty program kulturowy. W ubiegłą niedzielę i poniedziałek stażyści mieli możliwość zobaczyć największe atrakcje turystyczne Hamburga, które zlokalizowane są praktycznie w każdej części miasta.
Podsumowanie pierwszego tygodnia praktyk zagranicznych - wizyta monitorująca w zakładach pracy.
Dobiegł końca pierwszy tydzień praktyk zagranicznych w hamburskich przedsiębiorstwach, na których liście znajdują sie m.in. firmy handlowo – usługowe tj. “Penny Markt”, “Sushi Take Away” i “Backwerk”, hotele i pensjonaty tj. “Seehotel Schwanenhof”, “Zur alten Linde”, “Hotel & Restaurant Schröder”, “Hotel & Restaurant zum Meierhof”, “Hotel Restaurant zur Windmühle”. Po zapoznaniu się z obowiązującym w zakładach pracy regulaminem, przeszkoleniem w zakresie obsługi urządzeń znajdujących się w zakładzie pracy i kryteriami oceny praktyki zawodowej, stażyści przystąpili do realizacji przydzielonych im zadań.
W dniu 1 września uroczyście rozpoczęliśmy nowy rok szkolny 2022/2023. Po Mszy Świętej uczniowie klas pierwszych udali się na plac szkolny, gdzie zostali serdecznie przywitani przez Dyrekcję Szkoły. Młodzież klas starszych udała się na spotkanie z wychowawcami w przydzielonych dla nich salach.
Całej społeczności uczniowskiej życzymy sukcesów w nauce.
Samorząd Uczniowski
W poniedziałek 29.09.2022 uczniowie po raz pierwszy udali się do firm, w których odbywają praktyki zagraniczne. Po przybyciu na miejscu każdemu ze stażystów został przydzielony opiekun, którego zadaniem było, zapoznanie stażystów z obowiązującym w zakładzie pracy regulaminem, przeszkolenie uczniów w zakresie obsługi urządzeń znajdujących się w zakładzie pracy oraz zapoznanie z harmonogramem pracy na najbliższy tydzień. Na koniec każdy z opiekunów przydzielił uczniom zadania wynikające z wcześniej ustalonego programu praktyk zagranicznych.
ZOBACZ ZDJĘCIA
Jolanta Erazmus
27 sierpnia br., 22 uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno–Gastronomicznych, w ramach projektu ERASMUS+, wyjechało na zagraniczne praktyki zawodowe do Hamburga. Zgodnie z planem na miejsce beneficjenci dotarli o 6 rano 28 sierpnia, gdzie w jednej z hamburskich restauracji odbyło się spotkanie z dyrektorem instytucji przyjmującej Panią Virginiją Vincaite. W trakcie spotkania podpisane zostały porozumienia o programie zagranicznego stażu, przedstawiony został regulamin odbywania praktyk zawodowych, a także uczniowie otrzymali adresy firm, w których odbywać będą staż. Beneficjenci zostali zapoznani również z planem sieci komunikacyjnej Hamburga oraz z zasadami funkcjonowania i korzystania z tamtejszej komunikacji. Po spotkaniu uczniowie w towarzystwie pracowników instytucji goszczącej udali się do hoteli, w których spędzą najbliższe trzy tygodnie.
ZOBACZ ZDJĘCIA
Jolanta Erasmus, Renata Wróbel
KOMUNIKAT
SZKOLNY KLUB HONOROWYCH DAWCÓW KRWI przy ZSEG OGŁASZA
WAMPIRIADKA XVI
odbywać się będzie w miesiącach III-IV-V 2022 r.
W tym okresie pracownicy Stacji Krwiodawstwa przy Szpitalu im. E. Szczeklika w Tarnowie – ul. Szpitalna 13 będą pobierać krew od wszystkich chętnych, którzy ukończyli 18 lat.
Po przemyśleniu chętnych - byłych, obecnych i nowych krwiodawców oraz sympatyków prosimy o zgłaszanie się do Punktu Krwiodawstwa.
Podtrzymując kilkunastoletnią tradycję oddawania krwi w ZSEG, ulega zmianie formuła akcji. W związku z obecną sytuacją epidemiologiczną odbywać się będzie w Stacji Krwiodawstwa przy Starym Szpitalu ul. Szpitalna 13 od poniedziałku do piątku od 7.15- 11.30.
Miło nam poinformować, że dwoje uczniów naszej szkoły: Kamila Banek z klasy IIMR oraz Sebastian Cichowski z klasy IVTE, otrzymało stypendia Prezesa Rady Ministrów. W dniu 29 marca 2022 roku, z rąk Małopolskiej Wicekurator Oświaty p. Haliny Cimer, odebrali stosowne dyplomy.
Serdecznie gratulujemy.
Pierwsza grupa przyszłych "pizzermanów" przeszkolona.
Druga grupa odbędzie szkolenie już 4.04.22 r. Razem to 43 uczniów naszej szkoły. Szkolenie prowadził ekspert ds. gastronomii p. Marcin Kozicki i właściciel pizzerii Biały Piec p. Łukasz Luboń. Żywiołowo przeprowadzone szkolenie, duży asortyment pizz, cenne uwagi tajemne arkana "pizzermana" to elementy, które pokazały jaką wiedzą i jakie umiejętności są potrzebne aby przygotować bardzo dobrą pizzę.
Elżbieta Teper
Zapraszamy na film
W poniedziałek 28 marca 2022r. grupa 4 uczniów z ZSEG wzięła udział w 2 etapie ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o UE „Gwiezdny Krąg” w Krakowie.
Uczestnicy olimpiady musieli odpowiedzieć na 100 pytań otwartych wielokrotnego wyboru dotyczących Unii Europejskiej, a w szczególności jej systemu instytucjonalnego, procesu integracji europejskiej, unijnych polityk, prawa i europejskich wartości oraz ogólnej wiedzy o Europie. Na rozwiązanie testu uczniowie mieli 120 minut.
W tym etapie olimpiady wzięło udział 812 uczniów szkół ponadpodstawowych z całej Polski, a do finałowych rozgrywek zakwalifikuje się 50 najlepszych osób. Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu kilku dni. Trzymamy kciuki za naszych uczniów!
Małgorzata Krzemińska
Dnia 23 marca 2022 r. w Małopolskiej szkole Gościnności w Myślenicach, odbył się konkurs „Mam zawód. Mam fantazję”, w którym wzięło udział 6 szkół. Temat konkursu „Wariacje z gęsiny zatorskiej w zimowej odsłonie”. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 2 TD Łucja Plebanek i Kamil Cygan. Uczestnicy zmagań konkursowych mieli przygotować zakąskę i danie zasadnicze. Przygotowane potrawy Pierś sous vide z sosem czekoladowym z chilli i Confitowane udko z purre z kiszonej kapusty. Bardzo dobra zespołowa praca i przygotowane potrawy zostały ocenione przez komisję konkursową. Dnia 24 marca 2022 r. poznaliśmy wyniki ….. i mamy I miejsce. Gratulujemy naszym uczniom. Praca i zaangażowanie dały wspaniały efekt.
Elżbieta Teper